Monday, January 22, 2007

Kitsch - ul in societatea moderna

Kitsch-ul este o copiere a artelor plastice, realizata printr-o forma ieftina si de obicei urata . Kitsch - ul eu nu l-as numi nici macar o arta , pentru ca in artele plastice de obicei gasim desene frumoase cu culori potrivite si o munca extraordinara.
Acest curent are la baza o fantezie nula cu lipsa de obiectivitate si foarte simplu realizata cu incercarea compararii unor sau a mai multor obiecte. (ratuste salbatice pe apa si alte pasari zburand langa un vapor si o combinatie de culori extraordinar de urata)
Cuvantul : "kitsch" a aparut la Munchen, in anul 1860; "kitschen" inseamna a face ceva de mantuiala, iar "verkitschen" inseamna a poci, a maslui, asadar, a vinde cuiva altceva in locul lucrului cerut de el.
Din Dictionarul de estetica generala aflam si definitia corecta a kitschului: Kitsch, cuvant german intraductibil, utilizat pentru a desemna arta de prost gust.
Despre acest stil au fost scrise carti ,de exemplu "Psihologia kitschului" de Abraham Moles. Ca si in alte stiluri de desen si pictura, asa si in kitsch sunt mai multe feluri. In acest stil putem gasi nu neaparat desene (imitarea desenului si a artelor plastice) ci si haine, fel si feluri de poze si picturi, etc. Aceste le putem gasi in toate locurile si partile ale lumii, chiar si in biserici. Exista kitsh - uri
care mai merita cateodata de vazut si nu sunt chiar asa de urate dar eu cred ca pentru majoritatea oamenilor kitsch -ul tot timpul va ramane un lucru urat, lipsit de calitate si fantezie cu sentimentalitate.
Termenul este folosit, de exemplu, pentru a determina un obiect decorativ, o reproducere sau copiere pe scara industriala a unor opere de arta.
Pe Csok Istvan putem sa-l enumaram intre creatorii acestui stil (din judetul Maramures) , care reprezenta chiar si prin imbracamintea sa kitsch-ul.



No comments: